Táplálkozás Diéta

A ketogén diéta lényege (Megtartott gyermekkor)

A ketogén diéta egy nagyon magas zsír, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben igaz. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet un. ketotikus állapotba kerül.  Nem éhezik viszont a személy abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával magas energia bevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak pár napig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.
 

A ketogén diéta hatásmechanizmusa, hatékonysága:

A szénhidrátból kevés kerül a szervezetbe, így az energiatermelés nagy része a zsírsav oxidáció során egy kis sejtszervecskében, a mitokondriumokban zajlik és mintegy melléktermékként ketontestek képződnek (β-hidroxi-vajsav, az acetecetsav és az aceton). Kutatások során kiderült, hogy a ketontesteknek van görcs gátló hatásuk, ellentétben az antikonvulzív gyógyszerekkel, amelyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamosságát. A diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcserében, és ez lehet az idegelemeket védő hatás lényege. Másik álláspont szerint a ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonló egy ingerületátvivő vegyülethez (GABA), amiből az epilepsziásoknak kevés áll rendelkezésre. Ketogén diéta hatására azonban emelkedik ennek szintje a liquorban (agyvíz). Vélhetően ezeknek és ki tudja még milyen más hatásoknak köszönhetően működik a ketogén diéta.
 

A ketogén diéta változatai

MCT diéta: A 60-as évek végén felfedezett közepesen hosszú szénláncú zsírsavak könnyebben szívódnak fel, és hajlamosabbak a ketontest képződésre, mint a hagyományos „étrendi” zsírok. 1971-ben Peter Huttenlocher írt elő magas MCT tartalmú étrendet 12 addig még kezelhetetlennek tűnő, állandó görcsökkel küzdő betegeinek. Az MCT diéta hatásosnak bizonyult az epilepsziára, de hasi görcsöket, csikarást, puffadást váltott ki. Ezeknek a kellemetlenségeknek az ellenére 11-en folytatták a diétát.
LCT diéta: A hagyományos étrendi zsírok (vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, stb.) és olajok (napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj, stb.) alkalmazása mellett jön létre a ketózis. Így a zsiradék adja a napi energia 90%-t. (Súlyarányban kifejezve 4:1 = zsíradék : fehérje+szénhidrát)  A hatás kiváltásához több élelmiszercsoport megszorítása szükséges, de a kellemetlen hasi tünetek egyáltalán nem jelentkeznek, így ez a változat az általánosan elterjedt.
 

Nyersanyagok alkalmazhatósága ketogén diétában

Nagy mennyiségben fogyasztható

Mérsékkel, számolva fogyasztható

Nem javasolt fogyasztásra

Zsiradékok:
vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj,
Egyéb :
tepertő, olívabogyó, csécsi szalonna, füstölt  szalonna, mascarpone sajt, tejszín, velő, tőgy

Zöldségfélék:
paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót
Gyümölcsök:
alma, málna, eper, narancs, citrom, grapefruit
Gabonaalapúak:
abonett, kifli karika, cérnametélt, gabonapelyhek,
Húsfélék
belsőség, zsíros hal, sertés dagadó, tarja, oldalas, köröm, csülökbőr, szárnyas bőr, kolbász, szalámi, májkrémek,
Tej és tejtermékek
magasabb zsírtartalmú tej, tejföl, ömlesztett sajt, füstölt sajt,
Tojás sárgája

Zöldségfélék:
zöldborsó, burgonya, pasztinák, babfélék, sütőtök, bimbóskel
Gyümölcsök:
szilva, banán, körte, dinnyék, naspolya, szőlő, ringló, sárgabarack,
Gyümölcskészítmények: szörp, levár, jam, befőtt
Gabonaalapúak: kenyér, kalács, briós, zsemle, száraztészták, lisztek
Húsfélék
sovány sertés, szárnyas, borjú, vad, hal húsa, sonkafélék, felvágottak,
Tej és tejtermékek
kefir, joghurt, túró, sajtok általában, gyümölcsjoghurt,
Édességek, desszertek
Tojás fehérje


A ketogén diéta alkalmazása:


2007-ben a világon 45 országban 75 gyermek epilepszia gondozóközpont működött, ahol sikerrel alkalmazták a ketogén diétát. A diéta bevezetésének módja hogy a gyermek étkezéseit – naponta egyet – kicserélünk ketogén étrenddel. Igaz, hogy így a folyamat eltart pár napig, de ez megkíméli a gyereket a gyötrő éhezéstől, és a későbbi hatékonyságot ez nem befolyásolja. A szülők is szívesebben fogadják ezt a módszert, mint a korábbi éheztetést és kórházi befekvést igénylőt.

A diéta hatásosságának megítélésére kellő időt kell hagyni. A gyakorlatban azt jelenti, hogy ha már a teljes napi ketogén diétát eszi a gyermek, attól kezdve 3 hónap alatt kell igazolni a hatásosságot. A hatásosság kialakulásában nincs összefüggés sem a korral, sem a nemmel, a fő rohamtípussal és a kiindulási EEG-vel sem. A 3 hónap leteltével akkor ítéljük hatásosnak a módszert, ha a rohamszám csökkenés 50% alá esik. Ezt elsősorban a szülőknek kell kimondaniuk, de a döntés meghozatalában a rohamnapló is segíthet. Szerencsére a legtöbb esetben, ahol a ketogén diéta hatásos, ott már a második hét végére igen jó eredmények, akár 80%-os rohamszám csökkenés is megfigyelhető. Hatásosság esetén a diétát 2 évig kell folytatni, majd dietetikus segítségével kell visszatérni a gyermek életkorának megfelelő az egészséges táplálkozás irányelveire épülő étrendre. Ez idő alatt várjuk, hogy az epilepszia jóindulatúvá váljon, illetve meg is szűnjön.

Mellékhatások tekintetében a ketogén diéta büszkélkedhet, hiszen nagyon kevés problémát okoz. Korai gondot okozhat néhány gyereknél a nagy mennyiségű zsiradék elfogyasztása, amely hányingert hányást okozhat, súlyos esetben dehidrációt is, főként kicsiknél.  Hosszú távú mellékhatásként előfordulhat lassúbb növekedés, enyhe fokú kalcium és vas hiány, amit gyógyszerrel lehet pótolni.
 

A ketogén diéta egyéb előnyei:

A mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy a szülők a legkisebb pozitív változást is örömmel veszik, és sikernek könyvelik el. Ha a rohamszám nem is csökken a felére, de annak időtartama rövidebb lesz, lefolyása enyhébb, vagy javul az EEG görbe. A szülők és a gyermeket gondozó pedagógusok, konduktorok, logopédusok gyakorta elmondják, hogy a diéta hatására a kognitív funkciók is javulnak a gyerekeknél. A figyelmüket jobban tudják összpontosítani, kitartóbban játszanak, nem fáradnak el olyan hamar, jobb lesz a koordinációs készségük, nyitottabbak, érdeklődőbbek lesznek.

Kapcsolatfelvétel céljából írjon a ketogen@taplalkozasdieta.hu e-mail címre,
vagy érdeklődjön a következő telefonszámon: (+36 30) 92 888 56