Táplálkozás Diéta

1.   Mi a ketogén diéta?

Ezt a diétát alkalmazzák az epilepszia kezelésére. A diéta egy magas zsír-, alacsony szénhidrát és fehérje tartalmú étrend, amit dietetikus szakember a beteg egyéni igényeihez, toleranciájához igazít.
 
 
2.   Hogyan működik a ketogén diéta?
A meghatározott összetételű táplálék mellett a szervezetben ketonok keletkeznek, amelyek a tapasztalatok szerint segítenek a rohamok számának csökkentésében.
 
 
3.   Mikor derül ki a hatásossága? 
A diéta hatásossága egyénenként eltérő lehet. Néhány esetben napok, hetek alatt csökken a görcsök száma, de van, akinél ez néhány hónapot is igénybe vesz. A diétát 3 hónapos hatástalanság esetén lehet csak eredménytelennek nyilvánítani.
 
 
4.   A beteg hogy fogja érezni magát a diéta alatt?
A bevezetéskor felléphetnek bizonyos kellemetlen tünetek: álmosság, rossz közérzet, hányinger. A diéta megszokása után, a közérzet már jónak mondható. A gyerekek élénkebbek, aktívabbak lesznek, javul a tanulási képességük. A közösségbe jobban megtalálják a helyüket. Lehet óvodába, iskolába járni, a gyermek részt vehet különféle rendezvényeken (farsang, bál, stb.), táborokban.
 
 
5.   Mennyi ideig kell diétázni hatásosság esetén?
Jelenleg a diéta alkalmazását 2 évig javasoljuk. Ez idő alatt az idegrendszer kóros aktivitása normalizálódhat és a diéta elhagyásával, esetleg gyógyszerek szedésével a betegség karbantartható. A ketogén diéta abbahagyásakor is szükséges dietetikus szakember bevonása, mert a hagyományos étkezésre való átállás nem mindig zökkenőmentes.
 
 
6.   Ki állíthatja össze az étrendet?
Az étrendet kezdetben dietetikus állítja össze. A dietetikus táplálkozástudomány területén hivatalosan elismert személy, aki a táplálkozástudományi ismereteit az egészséges és a beteg egyének élelmezésére és oktatására alkalmazza. Már a kórházi tartózkodás előtt felkészíti a beteget a várható eseményekre, és segít elsajátítani a ketogén diéta részleteit. Később a szülő/gondozó bevonásával történik az étrend összeállítása, majd megfelelő gyakorlattal, és bizonyos idő után elegendő a dietetikus felügyelete is.
 
 
7.   Ki módosíthat az étrend összeállításán?
Az étrenden dietetikus módosíthat csak. Ezt végezheti önállóan, vagy orvosi javallatra.
A szülőnek/gondozónak TILOS önkényesen változatni a tápanyagarányon. Probléma esetén azonnal telefonáljon a gondozó dietetikusnak.
 
 
8.   Elhagyható-e a gyógyszer?
Ennek megítélése nem a szülő/gondozó és nem a dietetikus feladata. Valószínűleg csökkenthető, sőt bizonyos esetekben teljesen elhagyható a gyógyszeres kezelés. Ennek eldöntése azonban kizárólag a kezelőorvos joga. A diéta megkezdésekor azonban még általában az eredeti gyógyszerelést kell alkalmazni, csak néhány hónap múlva várható annak módosítása.
 
 
9.   Vannak e mellékhatások, mik azok és kivédhetők-e?
A diétának lehetnek bizonyos mellékhatásai, ám ezek még mindig kevésbé károsítják a szervezetet, mintha a diétát nem tartaná a gyermek. Sokszor a korán jelentkező mellékhatások a diéta megszokásával megszűnnek: székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás. Hosszabb távon is fennállhatnak a következő tünetek: magas vérzsírszint, alacsony magnézium és nátriumszint, vesekőképződési hajlam, csontritkulási hajlam, vashiányos vérszegénység. Ezen betegségek egy részét gyógyszeresen – vitaminok, ásványi anyagok adásával, illetve megfelelő diéta alkalmazásával – el lehet kerülni. A mellékhatások azonban nem mindenkinél fordulnak elő, és a diéta abbahagyásával a szövődmények többsége megszűnik.
 
 
10.       Milyen táplálék kiegészítésre van szükség?
Szükség lehet egyes vitaminok, ásványi anyagok pótlására: Ca, Mg, Na, Fe, stb.
Ezek szükségességét laboratóriumban kell ellenőrizni, és csak orvosi javaslatra lehet szedni.
 
 
11.       Milyen nehéz a diétát elkészíteni?
Az étrend elkészítése kezdetekben nehéz lesz, hiszen más technológiákhoz, más ételek készítéséhez szokott a szülő/gondozó. Egy idő múlva azonban már ez is a napi rutin része lesz, és nem fog semmilyen nehézséget okozni, sem az étrend összeállítása, sem az étel elkészítése.
 
 
12.       Miért kell a KetoCal tápszert szedni? 
A KetoCal tápszert olyan mennyiségben javasolt szedni, amely biztosítja a gyermek fehérjeszükségletét, hogy a növekedése és fejlődése biztosítva legyen. A KetoCal tápszer vitamin és ásványianyag tartalma segít megelőzni a hiányállapotokat. A KetoCal tápszer olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyekből könnyen kialakulnak a szükséges keton testek. A KetoCal tápszer önállóan is fogyasztható, így jelentősen könnyít a diéta elkészítésén.
 
 
13.       Milyen nehéz a diétát betartani?
Itt is elmondható, hogy a kezdetekben nem lesz könnyű, főleg, hogy az eddigi ételeit a beteg nem fogyaszthatja, még akkor sem, ha nagyon megkívánja. A későbbiek során már nem a zsíros ételek elfogyasztása lesz nehéz, hanem a kísértések elkerülése. Semmiféle kínálásra, nem szabad a megadottól eltérő ételeket fogyasztani. Egyes esetekben az is probléma lehet, hogy a megadott mennyiségeket el kell fogyasztani.
 
 
14.       Mik a melléevés veszélyei?
Sajnos mindenkinél előfordul a legnagyobb odafigyelés mellet is a melléevés. Ilyenkor a gyermek állapota rosszabbodik, vagyis gyakoribbá válik az epilepsziás esemény. Ekkor a diétát újra kell kezdeni.
 
 
15.       Hogyan ellenőrizhető a diéta helyessége?
A helyes diéta hatására a vizeletben ketontestek jelennek meg, amelyek jelenlétét és mennyiségét Ketostix segítségvel pár perc alatt lehet ellenőrizni. Ezen kívül szükséges egy táplálkozási és rohamszám naplót vezetni, valamint rendszeresen részt venni a felülvizsgálatokon.
 
 
16.       Mit tudjon a környezet (rokonok, gondozók, pedagógusok, stb.)?
Mindenképp tudjanak arról, hogy a gyermek diétázik és hogy ez a diéta mit jelent és miért kell ezt folytatni. Tisztázni kell, hogy a gyermek nem kaphat más ételt csak a sajátját. Ellenkező esetben kezdődhet ismét a diéta bevezetése, ami kellemetlen a gyermek számára.