Táplálkozás Diéta

Almaleves

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje + Szénhidrát
Alma
100 g
0
7,1
Tejszín
100 g
30
5,6
Tojássárgája
1 db
4,9
2,5
+ fűszerek
Ízlés szerint
34,9
15,2
Vaj
26 g
 
 
 
Egy edényben aromás levet készítünk: a vizet, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromhéjat fedő alatt pár percig összeforralunk. Ez után beletesszük a megtisztított, felszeletelt almát és félig puhára főzzük, majd besűrítjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, majd a forró aromás lével felmelegítjük úgy, hogy, folyamatos vékony sugárban, állandó keverés mellett hozzácsurgatjuk a habaráshoz. Ez után óvatosan besűrítjük a levest. Rövid ideig összeforraljuk, ízesítjük édesítőszerrel.
 

Zöldborsóleves

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír (g)
Fehérje+ Szénhidrát (g)
Zöldborsó
50 g
0,2
10,5
Liszt
5 g
0,07
4,4
Vöröshagyma
3 g
0,003
0,3
Fűszerek (só, petrezselyemzöld, fűszerpaprika )
Ízlés szerint
 
 
Olaj
60,5 g
 
 
 
A zöldborsót a felmelegített étolajban az apróra vágott petrezselyemzöld felével, és a szintén finomra vágott vöröshagymával meghintve átpirítjuk. Tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, majd kevés vizet öntünk hozzá és fedő alatt, sóval ízesítve puhára pároljuk. Ha megpuhult, elpárologtatjuk a vizet, majd liszttel meghintjük és összepirítjuk. Vízzel felengedve kiforraljuk, hogy a liszt íze elfőjön.
Magyaros készítési mód helyett készíthetjük vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül vagy petrezselymes fehérrántással is. Finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
 

Zöldséggulyás

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje + Szénhidrát
Sárgarépa
200 g
0,4
16,2
Petrezselyemgyökér
200 g
0,2
11,8
Burgonya
50 g
0,4
10
Vöröshagyma
20 g
0,1
1,6
+ fűszerek
Ízlés szerint
 
 
Olaj
157 g
 
 
 
Olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, majd beletesszük a kockákra vagy karikákra vágott zöldségeket. Átforgatjuk, utána kevés vizet aláöntünk, ízesítjük sóval, köménymaggal, kevés fokhagymával és majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzárakjuk a kockákra vágott burgonyát és készre főzzük. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
Ha több vizet öntünk hozzá levesnek is adható.
 

Karalábéfőzelék kolbásszal

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje + Szénhidrát
Karalábé
200 g
0,2
18
Tejszín
100 ml
30
5,6
Liszt
8 g
0
7
Lecsókolbász
50
11,5
8,2
+ fűszerek
Ízlés szerint
 
 
Olaj
113 g
 
 
 
A hasábra vágott karalábét az olaj egy részében átfuttatjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és kevés vízzel felöntve félig puhára pároljuk. Közben ízesítjük sóval, törött borssal. Amikor a víz elpárolgott, liszttel meghintve összepirítjuk, és a tűzről lehúzva hideg vízzel simára keverjük. Felöntjük adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel a kívánt mennyiségre, és jól kiforraljuk, hogy a liszt íze elfőjön. Ekkor hozzácsurgatjuk a tejszínt és még egyszer átforraljuk – még ilyenkor is sűrűsödik egy kicsit. A megmaradt olajon megsütjük a kolbász karikákat és az egészet, olajjal együtt a főzelékre tesszük.
 

Rakott zöldbab

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje + Szénhidrát
Zöldbab
200
0
9,4
Füstölt szalonna
70 g
51
6,3
Sertéshús, lapocka
50
12
8,8
Tejföl
30 ml
6
2,2
+ fűszerek
Ízlés szerint
 
 
Olaj
38 g
 
 
* Egy darab abonett fogyasztható mellé.
 
A zöldbabot megfőzzük, és kiolajozott jénai tálba szórjuk a felét. Rászórjuk az olajban megsütött fűszerkeverékkel ízesített sertéshúst, erre öntjük a zöldbab másik felét, tetejét megkenjük tejföllel, és rászórjuk a csíkokra vágott szalonnát. Az egészet készre sütjük
 

Székelykáposzta

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje + Szénhidrát
Savanyú káposzta
200 g
0,4
9
Zsíros sertéshús
20 g
8
2,4
Liszt
8 g
0
7
Vöröshagyma
20 g
0,1
1,6
+ fűszerek
Ízlés szerint
 
 
Olaj
71,5 g
 
 
 
Az átmosott káposztát kevés vízben feltesszük főni. Ízesítjük babérlevéllel. Ha félig puha hozzárakjuk a sertéshúst, amit érdemes darált húsból választani, és készre főzzük. Magyaros rántással sűrítjük: olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, beleszórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, tűzről lehúzva, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük és gyorsan a káposztához öntjük. Gyorsan szétkeverjük, majd kiforraljuk, hogy a liszt íze elfőjön.
 

Citrom sorbet

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje+CHO
tejszín
75 ml
22,5 g
4,8 g
citromlé
20 ml
-
0,8 g
reszelt citromhéj
Ízlés szerint
 
 
édesítőszer
Ízlés szerint
 
 
 
A tejszínt felverjük, édesítjük, majd beletesszük a citromlevet, a citrom reszelt héját, és berakjuk a mélyhűtőbe.
 

Csokoládés ital

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje+CHO
Tejszín 30%
100 g
30 g
6 g
Tojás
1 db
5 g
3 g
Kakaópor
1 evőkanál
1 g
-
Ásványvíz
100 g
 
 
Édesítőszer
Ízlés szerint
 
 
 
Mixerrel turmixoljuk össze az összetevőket, és egy ízletes habos italt kapunk.
 

Málnás túró parfé 4:1

 
Nyersanyag
Mennyiség
Zsír
Fehérje+CHO
Tejszín 30 %
35 g
10,5 g
2,1 g
Túró
40 g
2,8 g
8 g
Olaj
20 g
20 g
-
Málna
30 g
-
2 g
Vaj
20 g
16 g
0,18
Édesítőszer
Ízlés szerint
 
 
 
A málnát leturmixoljuk, a tejszínt felverjük, édesítjük, majd belekeverjük az olajat, az áttört túrót elegyítjük a vajjal, majd belekeverjük az olajos tejszínbe, végül beletesszük a málnát is, és a mélyhűtőbe helyezzük. Természetesen málna helyett használhatunk más gyümölcsöt is, pl. epret, barackot, ananászt, stb.